Om några dagar är år 2017 slut och år 2018 kommer att firas in. Tyvärr är fyrverkerier fortfarande tillåtna och på många ställen smälls de flera dagar, till och med veckor, både före och efter nyår. Om du har en hund som är rädd för fyrverkerier är det nu för sent att börja träna inför 12-slaget. En femtedel av våra hundar är ljudrädda men 90% av dem kan bli hjälpta med träning enligt Karolina Weslund på illis.se.  

Om du nu har en hund som är rädd för fyrverkerier finns det saker du kan göra för att underlätta för den! Dessa tips är även bra att tänka på om din hund inte visat ljudrädsla innan. Det räcker med en enda olycklig smäll för att din hund ska bli rädd för fyrverkerier, trots att den varit skottfast innan!

  1. Motionera!
    • Se till att din hund är nöjd när kvällen kommer och fyrverkerierna börjar avfyras. En hund som är välmotionerad och nöjd har lättare att hantera smällarna än en hund som har massa energi att få utlopp för. Börja dagen med en ordentlig promenad. Om du bor i ett område där fyrverkerierna börjar skjutas tidigt är det bra om du åker iväg med hunden till något avskilt ställe. Det ger den även nya saker att undersöka och upptäcka. Packa en termos och goda mackor i ryggsäcken och ta en lång promenad tillsammans! Gärna 90 minuter eller längre beroende på vad era normala långpromenader ligger på. Gärna i lite utmanande terräng för extra motion.
    • Undvik att gå ut med hunden mellan kl. 22 och 01 då det smäller som mest!
  2. Håll dig lugn och motbetinga!
    • Om det smäller när ni är ute (gäller även inne), var snabb att ge hunden något extra gott godis! Kasta godis på marken som hunden får söka efter. Om du har en hund som tycker om att leka kan du använda det istället, dock är lek stresshöjande medan att äta/slicka är avstressande.
    • Vänta inte med att att se om hunden reagerat på smällen, då kan det vara försent och den är inte längre mottaglig för motbetingning. Hör du en smäll, belöna hunden! Vi vill att hunden ska koppla smäll = godis!
    • Kom ihåg att själv andas och tänka på annat än fyrverkerierna. Hundarna är känsliga för vår sinnesstämmning och kroppspråk. Du kan prata lugnande med hunden men undvik gäll bebisröst, hunden kan misstolka  din välmening som rädsla.
  3. Aktivera hjärnan
    • Ge din hund något att göra när ni är inne. Både på eftermiddagen och vid 12-slaget. Låt hunden leta godis, söka saker som du gömt eller träna Nose work. Spela aktivitetsspel, lösa problem, slicka på en frusen kong fylld med något gott eller att tugga på köttben är andra aktiviteter som håller din hund sysselsatt och kan i vissa fall fungera som avledning vid 12-slaget.
  4. Lugnande dofter och närhet
    • Feromoner som Adaptil (före detta D.A.P) och vissa dofter som lavendel och kamomill har visat sig ha lugnande verkan på rädda hundar (Graham et al., 2005, Landsberg et al., 2015). Dessa ska du dock använda förebyggande och gärna börja använda någon/några dagar innan nyår.
    • Att klappa hunden kan ge vissa hundar trygghet, medan vissa inte alls gillar det. Klappa lugnt och kolla hur din hund reagerar! Att lägga armen om hunden eller bara hålla handen på hunden kan också ge trygghet. Om hunden visar obehag ska du sluta klappa. Din hund kanske mår bäst av att du finns nära.
    • Thundershirt och olika lindor kan också hjälpa hunden att slappna av och känna sig tryggare.
  5. Skapa ett tryggt krypin!
    • Detta kan vara det viktigaste du gör om du har en riktigt rädd hund! Gör en lya som hunden kan söka skydd i. Isolera med filtar och kuddar för att stänga ute ljud och ljus. Om du inte kan stänga ute allt ljus är det bättre om rummet är helt upplyst.
    • Ställ i ordning lyan på det ställe du tror/vet att din hund vill ligga. Vissa hundar väljer badrummet, andra kryper in under sängen. Förbered gärna lyan några dagar i förväg och låt hunden tugga ben eller äta annat gott där.
    • Som extra trygghet kan du lägga in kläder som hundens favoritperson/personer haft. Det bästa är om du kan hålla hunden sällskap så klart. Du kan sätta dig på golvet och läsa en bok eller titta på film på datorn. Att spendera nyår på toalettgolvet är kanske inte det roligaste sättet att fira nyår, men din hund kommer tacka dig!

Gott Nytt År önskar etolog Anna-Maria Svedberg på Etologica!

Källor:

Cottam &  Dodman (2009). “Comparison of the effectiveness of a purported anti-static cape (the Storm Defender®) vs. a placebo cape in the treatment of canine thunderstorm phobia as assessed by owners’ reports.”

Cottam et al. (2013). The effectiveness of the Anxiety Wrap in the treatment of canine thunderstorm phobia: An open-label trial.

Graham et al. (2005). The influence of olfactory stimulation on the behaviour of dogs housed in a rescue shelter.

King et al., (2014). The effect of a pressure wrap (ThunderShirt®) on heart rate and behavior in canines diagnosed with anxiety disorder.

Landsberg et al., (2015). Dog-appeasing pheromone collars reduce sound-induced fear and anxiety in beagle dogs: a placebo-controlled study.

Westlund (2017). http://illis.se/en/nine-ways-to-reduce-firework-and-thunder-phobia-in-dogs/