Jag som driver Etologica heter Anna-Maria Svedberg och är utbildad etolog, d.v.s. har kunskap om djurens beteende och orsakerna till dem. Jag är medlem i Sveriges Akademiska Etologer och följer Etologens yrkeskodex, . Kodexen fastställer bland annat att etologens värdegrund är att värna om och verka för djurens välfärd utifrån det etologiska perspektivet. Som etolog är det viktigt att man ser helheten bakom ett djurs beteende, och inte enbart botar symptomen. För mig är det viktigt att djuren vi håller i fångenskap har möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden och har en god välfärd. Detta gäller både för sällskapsdjur, lantbruksdjur, djurparksdjur och försöksdjur.

P1040786Jag har alltid haft ett brinnande intresse för djur och förstod tidigt att om man vill förstå djuren måste man lära sig deras språk och se världen ur deras perspektiv. Vi kan inte prata med djur på samma sätt som vi pratar med människor, utan det vi behöver göra är att studera hur de beter sig i olika situationer. Mitt intresse för djurens beteende ledde till att jag år 2008 började läsa kandidatprogrammet Etologi- & Djurskydd (E&D) vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Sista året riktade jag in mig mot etologi och antrozoologi (samspel mellan människa och djur). När jag våren 2011 tog examen från E&D-programmet kände jag mig inte fullärd. Jag ville veta mer om djurens beteende och orsakerna till dem. Därför började jag hösten 2011 att studera masterprogrammet Applied Ethology and Animal Biology (Tillämpad etologi och djurs biologi) under ledning av Per Jensen (professor i etologi) vid Linköpings Universitet. I maj 2013 tog jag min masterexamen och mitt mastersarbete handlade om de beteenden som schäfrarna från Försvarsmaktens tjänstehundsavel visade under det beteendetest de använder för att välja ut lämpliga militär- eller polishundar.

Etologi är ett väldigt stort område, men jag har inriktat mig på samspel och relation mellan människa och djur, stress, inlärning och berikning/aktivering (hur man ger djuren möjlighet att använda sina sinnen och får utlopp för sina naturliga beteenden i fångenskap). För tillfället riktar jag mig framförallt mot hund och erbjuder beteenderådgivningar, etologikurser och föreläsningar. Min målgrupp är hundägare som vill stärka sin relation med sin hund och få en mer trivsam och balanserad vardag. Jag arbetar för att bygga en relation mellan hundägare och hund som bygger på kommunikation, kunskap, tillit och engagemang.

Idag delar jag mitt hem med hunden Aron som är en belgisk vallhund/tervueren. Han har varit min följeslagare sedan sommaren 2009 och är verkligen min läromästare som lär mig nya saker varje dag. Vi bor tillsammans med katten Wille, de gulbukade vattensköldpaddorna Lucas och Bettan (som jag haft sedan 1998) och ett gäng fiskar. Vi har även bott med mössen Julius och Ceasar och guldhamstern Sötnöt som tyvärr vandrat över regnbågsbron till de evigt gröna ängarna.

P1040657

P1040386

 


Fotograf: Anna-Maria Svedberg

Utbildning:

Etologi- och Djurskyddsprogrammet, 2008/2011, 180 hp, SLU, Skara
Hund- och kattetologi, 2010, 10hp, SLU, Skara
Masterprogrammet Applied Ethology and Animal Biology, 2011/2013, 120 hp, Linköpings Universitet

Urval av vidareutbildningar:
Godkänd zoohandlarutbildning, SLU, Skara
Figurant BPH (Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund), 2013. Timrå Brukshundklubb
Testledare BPH 2013, Timrå Brukshundklubb
Workshop Dr. Spohia Yin, maj 2014, Stockholm
Föredrag Varför dör valpar? Professor em. Catharina Linde Forsberg, oktober 2014, Härnösand
Clinic Är du en hundmagnet? & Forgående från vardag till tävling. Eva Bodfäldt, oktober 2014, Söråker
Kurs Lugnande signaler och Ordlös kommunikation, Monica Grönqvist Carlsson, 2014
Kurs Kamphundskurs, Irene Holmström, 2015
Kurs Nose Work steg 1, Åsa Tova Bergh, HUNDraelvan. 2015
Kurs Nose work med twist, Åsa Tova Bergh, HUNDraelvan, 2016
Kurs Reaktiv hund, Maria Ahola, 2016
ID-hundsutbildning Maria Ahola, sep 2016
Kurs Behaviour Adjustment Training, Grisha Stewart, Uppsala, 2017
Kurs Do As I Do, Åsa tova Bergh, HUNDraelvan 2018
Utbildning Djurtränare, Eva Bertilsson, Carpe Momentum, 2019
Utbildning Advanced Animal Training, Illis AB, 2019
Utbildning och auktorisering Beskrivare för Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund, Curt Blixt, 2018-2019

Dumpen

Visuell överraskning under Försvarsmaktens L-test. Fotograf: Anna-Maria Svedberg