Etologi (ethos=sed,vana och logia=lära) är läran om djurens beteende och de bakomliggande orsakerna/funktionerna. Enligt djurskyddslagen (1988:534, saknr. L1) 4 § ska djur hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt. För att uppfylla detta är det viktigt att man som djurägare har kunskap om sitt djurs beteende.

Inom etologin utgår man ofta från Tinbergens fyra frågor för att komma fram till en fullständig biologisk förklaring till ett djurs beteende:

  • Hur påverkar beteendet individens chans att överleva och föröka sig?
  • Hur utlöses beteendet?
  • Hur förändras beteendet under individens livstid, och hur påverkas det av upplevelser under uppväxten?
  • Hur har beteendet formats under evolutionens gång, finns samma/liknande beteenden hos närbesläktade arter?

Detta kan verka lite långsökt när man tänker på våra sällskapsdjur, där ser ju vi till att de får mat och vatten och har det bra. Men jämförande studier av t.ex. vilda möss och möss som varit i fångenskap i tiotals generationer visar att mössen som levt i fångenskap fortfarande har kvar samma beteenden som de vilda mössen. Även våra raskatter, där man framförallt har avlat på utseende, har kvar behovet av att jaga, trots att de inte behövt jaga för att få föda under flera generationer.

Ett djur kan uppvisa ett beteende av flera olika anledningar. Som etolog tar man hänsyn till helheten och situationen som just det djuret befinner sig i för att förstå den bakomliggande orsaken. En katt kan till exempel kissa utanför lådan av den enkla anledningen att den inte gillar den typen av kattsand som är i lådan. Men det finns även många andra orsaker som kan göra att katten kissar inomhus. Katter går inte på lådan enbart för att göra sina behov utan det är även ett sätt att markera sitt revir. Om katten är stressad av t.ex. att grannkatterna kommer in på tomten eller till och med in i huset, eller på grund av barn i familjen, kan det ta sig uttryck i att katten kissar inomhus för att känna sig tryggare.

Vi får heller inte glömma att djuren upplever världen helt annorlunda än vi människor. Vi har väldigt begränsad lukt, smak, syn och hörsel i jämförelse med våra sällskapsdjur. Hundarna lever i en värld av lukter, gnagare kommunicerar med ultraljud som vi inte kan höra, och katten har överlägset bättre nattseende än vad vi har. Etologin hjälper oss att se världen ur djurets perspektiv och undviker på så sätt att vi förmänskligar djuren allt för mycket. Ett djur kommer aldrig kunna tala om exakt vad den tänker eller hur den upplever en situation, det vi kan göra för att förstå deras beteende är därför att studera dem och försöka se världen ur deras perspektiv. Därför är kunskap om djurens naturliga beteende otroligt viktig!

Aron har "gömt" sitt märgben

Ett av hundens naturliga beteende är att gömma mat för att spara till senare. Ovanför ser ni min hund Aron som gömt sitt märgben. Man tager vad man haver! 

 

 

2 svar

  1. Roffe skriver:

    Det undrar jag med….

    Men det kommer väl en förklaring så småningom ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.